Nieuws 2018

 90januari         

Onthulling nieuwe gevelsteen sluit feestjaar 650 af
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 9 januari jl. sloten we het feestjaar 650 af met de onthulling van een nieuwe gevelsteen. In deze nieuwe steen staat naast de jaartallen 1367 & 2017 het gedicht van de Utrechtse dichter Hanneke van Eijken. Zij won in januari 2017 de gedichtenwedstrijd. Deze wedstrijd, die we samen met het Stadsdichtersgilde Utrecht organiseerden, was ter gelegenheid van het jubileumjaar. De Utrechtse schriftbeeldhouwster Britt Nelemans beitelde de vier prachtige poëtische regels in de steen. De steen siert inmiddels de voorgevel van ons historische pand.  

In de luwte, midden in de stad
geef ik je een plek, een open arm
ik geef je de palm van mijn hand
om in te schuilen

Nieuws 2017

15 december 

Feest van het Nabuurschap
Wie jarig is trakteert. En daarom verzorgden we op 15 december een bijzonder kerstdiner. We verwelkomden 100 gasten van EET met je hart en het Leger des Heils voor een sfeervol kerstdiner. Het is fijn om voor mensen die vaak eenzaam zijn een goede buur te kunnen zijn. Er was ook het jaarlijkse kerstdiner voor onze vrijwilligers. De dames en heren van het College van Regenten werkten mee in de bediening, schonken drankjes in of speelden piano. Er waren bekende Utrechters uitgenodigd om als tafelheer op te treden, waaronder Jochem Uytdehaage. Het was een avond met een gouden randje; vrolijke gezichten, goede gesprekken, heerlijke gerechten en mooie muziek. 

9 september

Nieuwe tentoonstelling 'Ik zorg voor jou open' voor publiek vanaf Open Monumentendag 
De Open Monumentendag trok ook dit jaar weer veel bezoekers. Verschillende gidsen leidden de bezoekers rond en vertelden over historie van het Gasthuis. Het was ook een mooie gelegenheid om de tentoonstelling 'Ik zorg voor jou' over 650 jaar naastenliefde en ouderenzorg in Utrecht. Deze tentoonstelling gaat verder dan historische beelden en voorwerpen; je kunt er ook ervaren hoe het is om ouder te zijn in de ouderdomsexperience. En welke tentoonstelling begint er nu met een tijdmachine?

24 augustus

Koningin Máxima bezoekt Bartholomeus Gasthuis ter ere van 650-jarig jubileum
Koningin Máxima bracht op 24 augustus 2017 een bezoek aan het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht om het 650-jarig jubileum mee te vieren. De koningin kwam rond 10.30 uur aan in de Lange Smeestraat.  Ze bewonderde de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’ en sprak met vrijwilligers, bewoners, medewerkers, genodigden en vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. Voordat de koningin vertrok, opende ze de tentoonstelling door het in werking stellen van het digitale kunstwerk ‘de Bartholomeus boom’. Als eerste verscheen hierin haar wens: ‘Ieder mens is goede zorg waard. Ik hoop dat Bartholomeus zijn prachtige werk nog lang mag voortzetten.’ Klik hier voor een fotoreportage.

6 juli

Koningin Máxima bij viering 650 jaar Bartholomeus Gasthuis
Wij zijn verheugd en vereerd dat op de 650e verjaardag van het Bartholomeus Gasthuis Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig is bij de viering op donderdag 24 augustus 2017. Het Koninklijk Huis heeft dit op 5 juli officieel bekend gemaakt. Tijdens haar bezoek wordt Koningin Máxima rondgeleid door het gebouw en langs de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’. Daarnaast ontmoet zij medewerkers, vrijwilligers en bewoners.  

19 januari

Staatssecretaris van Rijn bezoekt het Bartholomeus Gasthuis
Op donderdag 19 januari bracht staatssecretaris Martin van Rijn een bezoek aan het Bartholomeus Gsthuis. Hij ging in gesprek met verzorgenden en verpleegkundigen om van hen te horen wat zij nodig hebben om bewoners en hun familie de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. José Poort van Bartholomeus Gasthuis vertelt: “Het evenwicht zoeken tussen alle praktische dingen afhebben en toch even stil kunnen staan, dat geeft druk op je. Maar als het lukt om elkaar echt te ontmoeten, om ‘in het moment’ bij iemand aanwezig te zijn dan voel ik me blij en ben ik echt trots.” Bekijk de volledige video.

16 januari

Het Bartholomeus Gasthuis wordt geadopteerd… door het Utrechts Stedelijk Gymnasium(USG)!
Jong adopteert oud! Het Bartholomeus Gasthuis wordt geadopteerd door het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG). Deze bijzondere verbintenis komt voort uit het initiatief van de Stichting Creatief Onderwijs dat het programma ´adopteer een verzorgingshuis’ heeft ontwikkeld. Met het doel om het maatschappelijk bewustzijn van jongeren te vergroten en eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 19 januari a.s. zal burgemeester Jan van Zanen de ouderen van het Bartholomeus Gasthuis en de jongeren van het USG officieel aan elkaar verbinden tijdens een feestelijke ‘adoptiebijeenkomst’.  

januari

OV-petitie museumkwartier werpt zijn vruchten af 
Als gevolg van een nieuwe dienstregeling per 2 juli 2016 en werkzaamheden in de stad is het museumkwartier en in het bijzonder het Bartholomeus Gasthuis zeer slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Om aandacht te vragen voor deze onaanvaardbare situatie zijn wij in samenwerking met bezorgde wijkbeoners een petitie gestart. Inmiddels zijn er 165 handtekeningen verzameld, waarvoor wij alle betrokkenen heel hartelijk danken! In december hebben wij deze handtekeningen aangeboden aan de Gemeenteraad en het College van B&W. In de begeleidende brief scharen wij ons tevens achter het advies van de Wijkraad Binnenstad: Openbaar vervoer in de Binnenstad.  Onaanvaardbaar, onverantwoord, onvoldoende. Onlangs kregen wij het bericht dat uw en onze acties hebben geleid tot een tijdelijke oplossing in de vorm van een pendelbus. Meer hierover leest u hier

Nieuws 2016

25 november

Het Bartholomeus Gasthuis werkt samen met acht Utrechtse zorginstellingen aan een gezond milieu
Negen Utrechtse zorginstellingen, het milieuplatform Zorg en de gemeente Utrecht willen ieder vanuit hun verantwoordelijkheid en vooral ook samen invulling geven aan de Utrechtse ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Doel is om de milieuprestaties van de zorginstellingen verder te verbeteren en daarmee een CO2 reductie te realiseren die verder gaat dan het wettelijke minimum. Op vrijdag 25 november werd in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee nemen de zorginstellingen, waaronder het Bartholomeus Gasthuis, hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een klimaatneutrale stad en ondertekenen zij ook de bestaande Green Deal ‘Op weg naar duurzame zorg’. Lees meer...

19 november

Zora steelt de show tijdens de British-Dutch Dialogue Conference 2016 
De 2016 Apeldoorn Brits-Nederlandse dialoog conferentie werd gehouden van 18 tot 19 november in het Paushuis in Utrecht. Het centrale thema was 'In Our Care: The Future of Long-Term Elderly Care in England and the Netherlands '. Managers Karin en Annemarie waren aanwezig met onze zorgrobot Zora.

30 oktober -
6 november

De Week van de Ontmoeting
Van 30 oktober tot en met 6 november organiseert Rabobank Utrecht samen met haar partners De Week van de Ontmoeting. Een week vol ontmoetingen en unieke lokale acties om klanten te bedanken. Tijdens deze week organiseert het Bartholomeus Gasthuis, als partner van de Rabobank, een actie in het teken van ontmoetingen tussen jong en oud. Lees hier meer over deze actie! Bekijk hier het filmpje.

24 oktober

Presentatie van 'Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis tijdens Dutch Design Week 2016
Tijdens de Dutch Design Week 2016 (22 - 30 oktober 2016) presenteerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de tentoonstelling Who Cares. De tentoonstelling toont de veelzijdige manier waarop ontwerpers kunnen bijdragen aan actuele vraagstukken in de zorg. De complexiteit van deze opgaven en de kwetsbaarheid van mensen met een zorgbehoefte vergt de ultieme inspanning van ontwerpers: intensive care. Tijdens de eerste bijeenkomst ‘Who Cares’ op maandag 24 oktober presenteerde het fonds ‘Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis’. Vijf jonge ontwerpers ontwikkelden in samenwerking met medewerkers van het Bartholomeus Gasthuis, ondernemers uit de buurt en ouderen strategieën om de vitaliteit en zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen in de binnenstad van Utrecht te vergroten.

19 juli

Kees Wennekendonk geeft portret
Voor de 90e verjaardag van kunstenaar Van der Graft - pseudoniem voor Willem Barnard -, toen bewoner van het Bartholomeus Gasthuis, maakte Kees Wennekendonk bovenstaand portret. Na de dood van Van der Graft hing het portret twee jaar aan de 'Wall of Fame' in het stadhuis van Utrecht. Wennekendonk vond daarna dat de tekening moest komen te hangen in het huis waar Van der Graft de laatste jaren liefdevol is verzorgd. De portrettekening wordt opgenomen in de tentoonstelling Van Armenpot tot Zorgpakket'. Voor meer informatie over de gulle gever en kunstenaar zie http://www.keeswennekendonk.nl/

april - juni

Hoe zorgen we er voor dat we een leefbare binnenstad houden? 
Het zorgsysteem is in transitie. Door grote aanpassingen in de wet worden zorgbehoevenden gestimuleerd een beroep te doen op hun eigen netwerk. Om fysiek, emotioneel en sociaal vitaal te blijven...Lees meer

11 april

Werkbezoek staatssecretaris Van Rijn aan project ZORA
Op maandag 11 april jl. bracht staatssecretaris Van Rijn een werkbezoek in het kader van het IVVU-project Zorgvernieuwing door inzet van robot ZORA. Het werkbezoek vond plaats in De Koperhorst te Amersfoort, één van de deelnemers aan het project. Lees meer over dit werkbezoek.

23 maart Waardig en trots
Bartholomeus Gasthuis is uitgekozen om deel te nemen aan het programma Waardigheid en Trots. Lees meer over onze ambitie. 
 
Februari

Stoelen met een verhaal 
Voor de herinrichting van de kamer van de burgemeester op het Stadhuis is gezocht naar stoelen met een verhaal. Deze stoelen, afkomstig uit alle wijken van Utrecht, hebben een plek gekregen rondom de vergadertafel die gemaakt is van oude bomen uit Utrecht. De stoelen symboliseren alle Utrechtse wijken en/of een typisch Utrechts verhaal. Het Bartholomeus Gasthuis is een van de instellingen die een stoel mocht leveren. Lees hier de begeleidende tekst die nu bij onze stoel in de kamer van de burgermeester hangt.

Nieuws 2015

3 december

De zegetocht van Zora
’Zora’ de zorgrobot is bezig aan een zegetocht door Nederland. Terwijl onze thuiszorg op instorten staat, besluiten steeds meer instellingen voor ouderen - nu al ruim zestig - tot aanschaf van deze geavanceerde Belgische robotpop. Maar liefst 15 woonzorgcentra met 700 bewoners in de provincie Utrecht hebben, officieel vanaf vandaag, allemaal zo’n exemplaar van Zora in huis. Lees verder

1 oktober

Regentenzaal in Quote
Het interieur van de regentenzaal, geschilderd door de Utrechtse schilder Johan P.C. Grolman in mei 1899, was voor één dag het decor voor een interview en fotoreportage door Quote met George en Ilona Kremer. Met 70 oude Hollandse meesterwerken in het bezit behoren zij tot de grootste collectioneurs ter wereld.  De foto’s zijn gemaakt door de bekende fotograaf Maurits Giesen. Wij zijn vereerd dat de keuze voor de locatie voor deze bijzondere fotoreportage op onze prachtige regentenzaal is gevallen. Lees verder.

1 september tot 27 oktober

Stem op ZORA
ZORA is één van de acht finalisten geworden in het Aandeel in elkaarfonds van Rabobank Utrecht. Wij roepen iedereen die lid is op om tussen 1 september en 27 oktober op ZORA te stemmen zodat wij haar vijf jaar kunnen doorontwikkelen. ZORA is de eerste humanoïde zorgrobot ter wereld die wordt ingezet voor revalidatie, valdetectie, animatie, dwaalgedrag en wie weet - met uw stem - wat straks nog meer...!

30 juli

Mogen wij u voorstellen…
Op 30 juli verwelkomde het Bartholomeus Gasthuis (welzijns)zorgrobot ZORA. ZORA kan lopen, praten, zingen, dansen, interactieve spelletjes doen, voorlezen, bewegingen voordoen en nog veel meer. ZORA blijkt heel toegankelijk voor (dementerende) ouderen. Mensen praten gemakkelijk terug tegen ZORA, vinden haar leuk en voelen zich gestimuleerd om bijvoorbeeld meer te bewegen of te zingen. De komende tijd gaan we ontdekken wat ZORA allemaal kan en hoe zij verder ontwikkeld kan worden. Dat doen we samen met QBMT, het bedrijf dat ZORA ontwikkeld heeft, en met elf andere zorginstellingen uit de regio Utrecht, aangesloten bij de IVVU (onze regionale belangenbehartiger), in het gezamenlijke project 'Zorgvernieuwing door de inzet van ZORA'.

20 juli

Bartholomeus Gasthuis geselecteerd als ‘best practice’ in het kader van plan van staatssecretaris Van Rijn
Eerder dit jaar riep staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verpleeghuizen op om een plan in te dienen waarmee ze de kwaliteit van de verpleegzorg willen verbeteren. Uit de inzendingen zouden verpleeghuizen worden gekozen die als ‘best practice’ met hulp van het ministerie hun plan mogen gaan uitvoeren. Het Bartholomeus Gasthuis heeft ook een voorstel ingediend en is, samen met nog 150 organisaties, geselecteerd als ‘best practice’. Door deelname wordt een extra stimulans gegeven aan de visie van het Bartholomeus Gasthuis: goede, liefdevolle en professionele zorg voor onze bewoners in een leefomgeving waar zij zich veilig, vertrouwd en prettig voelen. Lees hier het persbericht van het ministerie van VWS.

 6 juni

Open dag was groot succes!
Ruim 600 mensen bezochten afgelopen zaterdag de Open dag. Het stralende weer, de uitbundig wapperende vlaggen aan de oude gevel, de heerlijke hapjes uit eigen keuken, gesponsord door Zilveren Vriend Hanos, de tour, maar vooral ook de enthousiaste medewerkers die alle mogelijkheden van onze moderne zorginstelling met verve aan de man brachten zorgden voor een onvergetelijke dag. Veel bezoekers gaven aan nog eens terug te willen komen omdat zij vragen hadden of niet alles gezien hadden. U bent van harte welkom. Op deze website vindt u de mogelijkheden. Hierbij tevens een foto-impressie van de dag.

14 mei

Bartholomeus Gasthuis in uitzending van Koopkracht
RTV Utrecht is voor het programma Koopkracht langs geweest in het Bartholomeus Gasthuis. U kunt de uitzending van 14 mei 2015 bekijken.

24 april

Gemeente Utrecht bedankt!
Eerder mochten we al fondsen ontvangen van Rabobank Utrecht, Stichting Vrienden en het Oranjefonds. Nu sluit ook de gemeente Utrecht aan met maar liefst € 10.000,- uit het Leefbaarheidsbudget. We kunnen nu van start met het uitbreiden van de zalen! Bedankt.

31 maart

Rabobank Utrecht medewerkers nemen bewoners mee naar Johannes Passion 
Rabobank Utrecht medewerkers nodigden bewoners uit voor het bijwonen van de Johannes Passion. En niet alleen dat, ze werden één op één begeleid tijdens een prachtige avond. Lees het verslag van een Rabobankmedewerker.

13 maart

Rabobank bedankt!
Van Rabobank Utrecht ontvingen we een toezegging van € 15.000,- voor de uitbreiding van zalen om nog meer activiteiten onder de noemer 'Uit&Doe Agenda' mogelijk te maken. Eerder ontvingen we van de Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis al € 25.000,-. De werkzaamheden kunnen daarmee begin april aanvangen. Op 6 juni valt het resultaat te bewonderen tijdens de 'Open dag' die dan voor belangstellenden zal worden gehouden.

8  maart    

FC Utrecht bedankt!
'Wij hebben een fantastische zondagmiddag gehad. Niet zomaar een zondagmiddag; we mochten de wedstrijd bijwonen van FC Utrecht tegen AZ in de Skybox!' Bewoners heer Willemse, heer Van Elst en mevrouw Breedijk waren supporter bij deze belangrijke wedstrijd. De heer Willemse heeft vroeger altijd een seizoenkaart gehad en was dan op de tribune te vinden als trouwe supporter.  Lees verder.

eind februari

Transitie in de zorg 2014/2015 loopt tot nu toe soepel  
Het Bartholomeus Gasthuis heeft tijdig op de vele veranderingen in de zorg - die vanaf januari gelden  - geanticipeerd. Daardoor verloopt de transitie voor bewoners en gasten van het Bartholomeus Gasthuis tot nu toe soepel. Met een integraal pakket van wonen-welzijn-zorg gaan we voort op de eerder ingeslagen weg. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar onze vele diensten en activiteiten.

februari

Bijzondere schenking werk vroegere bewoner en kunstenaar Koos van der Sluys
Het Bartholomeus Gasthuis ontving onlangs een bijzondere schenking van een inwoner van Utrecht. Het gaat om het werk 'le Livre de Jade' van de bekende Utrechtse kunstenaar Koos van der Sluys. Koos was in vroeger dagen bewoner van ons gasthuis. De schenking betreft een collectie van 23 etsen, geïnspireerd op in het Frans vertaalde Chinese gedichten. De collectie zal vanaf juni te zien zijn in de tentoonstelling 'Van A tot Z'.

januari

Zinvolle dagbesteding 
Het Huis in de Wijk van het Bartholomeus Gasthuis heeft een uitgebreide Uit & Doe Agenda met activiteiten in allerlei genres. Toch liggen er ook nog wensen. Daarom is besloten om in 2015 de Uit & Doe Agenda verder uit te breiden, zodat nog meer mensen kunnen participeren. Om de uitbreiding mogelijk te maken, krijgen wij een tijdelijke subsidie van de gemeente Utrecht. Zo versterken we de ‘participerende samenleving’.