Een gezonde geest in een gezond lichaam

Uw lichaam is het enige dat altijd in uw bezit zal zijn zolang u leeft. Er goed voor zorgen is dan ook meer dan alleen maar luxe. Goede voeding, voldoende beweging, vaak in de buitenlucht zijn en zin in het leven zijn een aantal basisvoorwaarden die in de verzorging van lichaam en geest bijdragen aan gezondheid en veerkracht. Bartholomeus in de Wijk helpt u daar graag bij. 

Goed oud worden

Dat is persoonlijk
Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken

Wat voor de een zin geeft aan het leven kan voor de ander heel anders zijn. De een wil verre reizen maken, de ander wil thuis blijven en geniet van de tuin. De een zoekt de stilte, de ander heeft behoefte aan reuring. Dat een zinvol leven niet afhankelijk is van rijkdom mag duidelijk zijn. Ziekte hoeft niet te betekenen dat het leven geen zin meer heeft. Er zijn wel een aantal kenmerken te noemen die maken of iemand het leven als zinvol ervaart. Het gaat in dit geval over 'vrijheid/eigen regie', 'zelfverwerkelijking', 'verbinding en participatie' en '(h)erkenning'.

Als we ouder worden dan nemen onze mogelijkheden af om te gaan en te staan waar we willen. Onze 'vrijheid' komt als het ware onder druk te staan. Ook het beëindigen van een werkzaam leven geeft verandering. De doelen die we nastreefden, komen in een ander daglicht te staan. Zelfverwerkelijking valt niet meer een op een samen met het werk, de verbinding met collega's en de erkenning die we uit successen haalden. Vrienden vallen weg, interesses veranderen, kinderen gaan het huis uit. Het wordt van belang dat er nieuwe 'vrijheden' gevonden worden, mogelijk in een nieuwe richting of ander verband, om zo een zinvolle invulling van het leven te vinden. 

Bartholomeus in de Wijk biedt veel mogelijkheden om actief bezig te blijven, mensen te ontmoeten, tot verdieping te komen, te genieten van kunst en cultuur of een deel van de vrije tijd en aandacht te besteden aan anderen door vrijwilliger te worden of maatje. Op deze website leest u over de vele mogelijkheden.