Goed ouder worden

U kunt zelf veel doen om het ouder worden zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met name door tijdig te anticiperen op het ouder worden. Dit houdt in dat u er voor zorgt dat er geen - of zo weinig mogelijk - stress ontstaat en dat u rekening houdt met uw veranderende lichaam. Stress ontstaat bij gevoelens van onveiligheid, onmacht, het ontbreken van voldoende structuur in uw dag, onvoldoende contacten/eenzaamheid en/of het ontbreken van zingeving. Stress leidt tot nervositeit. Langdurige nervositeit leidt tot klachten. Dit kunnen geestelijke klachten zijn, maar ook fysieke klachten. Deze klachten lijken op klachten die veroorzaakt worden door een ziekte, maar zijn dat dus niet. Vaak kan de dokter dan ook niets vinden en neemt de stress verder toe. 

Onze welzijnszorg speelt in op dit gegeven door allerlei services en diensten te bieden waaraan u kunt deelnemen. Op die manier krijgen uw lichaam en geest de nodige aandacht, ontmoet u mensen en blijft u actief. Heeft u geen problemen, maar zoekt u een uitdaging? Dan is vrijwilligerswerk wellicht iets voor u. Door actief te blijven, mensen te ontmoeten en zinvol bezig te zijn, blijft er een gezond evenwicht tussen uit-thuis, alleen-samen, rust-inspanning, vasthouden-loslaten en actief-ontspannen.  

En als er dan toch problemen ontstaan

Niemand heeft zijn gezondheid in de hand. Ook kan niemand voorkomen dat – met het ouder worden - fysieke en geestelijke mogelijkheden langzaam maar zeker afnemen. Ouder worden brengt uiteindelijk bepaalde problemen met zich mee. Bijvoorbeeld minder snel herstel na spierpijn, dunner wordend en/of uitvallend haar, rimpels, slechter zien, banger om in het donker te rijden op een onbekende weg, last van het lawaaïge café. Ook stress leidt bij het ouder worden eerder tot nervositeit. Er kunnen bij langdurige stress allerlei 'vage' klachten ontstaan zoals hoofdpijn, slecht slapen, moe wakker worden, steeds moeten kuchen, voortdurend dingen kwijt zijn, onverklaarbare pijnen of een gespannen gevoel (lees het artikel van dr J.J. van der Plaats; 'de menselijke veroudering'). 

Naarmate we ouder worden is het steeds belangrijker om een goede balans te vinden tussen enerzijds de uitdaging blijven aangaan van een actief leven en anderszijds (leren te) accepteren dat de situatie is zoals deze is. Dus naast een goede leefstijl en vroegtijdig anticiperen op het ouder worden is het van belang om niet te vechten tegen het onvermijdelijke. Immers, het vechten kost een energie die stress oplevert, waardoor problemen kunnen verergeren. Ook in het acceptatieproces kan het Bartholomeus Gasthuis u ondersteunen. U kunt een gesprek aanvragen met onze geestelijk verzorger, meedoen met de yoga-oefeningen, de meditatiegroep, het fit-en beweegprogramma of u kunt een periode komen uitrusten en ontspannen in ons zorghotel waar u hulp, steun en raad krijgt om met uw nieuwe situatie om te leren gaan.

Onze medewerkers zijn deskundig

Onze visie op welzijn heeft ten diepste tot doel dat u uw leven zoveel mogelijk kunt blijven leven zoals u dat wilt en gewend bent. Wij zorgen ervoor dat u daarbij wordt ondersteund. Het begint er mee dat u in een fijne omgeving kunt zijn. Om die reden krijgt de inrichting van Bartholomeus in de Wijk veel aandacht. Gastvrijheid en professionaliteit is uitgangspunt; medewerkers en behandelaren hebben vakkennis, zijn vaardig en werken volgens de nieuwste inzichten en met de beste technische middelen en materialen. Zowel de omgeving waarin u bij ons vertoeft, de dagstructuur die wij bieden, de bejegening door medewerkers/ behandelaren, hun kennis over het proces van ouder worden, als ook hun persoonlijke vaardigheden in de praktijk, hebben permanent onze aandacht en worden voortdurend verder ontwikkeld.