Een cultureel erfgoed

Als het gasthuis in 1367 door een onbekend Utrechts burger wordt gesticht aan de Lange Smeestraat te Utrecht is dit een daad van naastenliefde; het is één van de vroegst stedelijke opvangvoorzieningen voor pelgrims en dakloze armen. Dankzij royale giften en spontane inzet van leken ontwikkelt het gasthuis zich al snel van een klein logement tot een instelling waar permanente opvang en verzorging van armen mogelijk wordt. De liefdadigheid richt zich niet alleen op zorgverlening aan de armen binnen de muren, maar er is ook een armenpot; een fonds waaruit de armen buiten de stichting wekelijks ‘bedeeld’ worden met voedsel, kleding en (soms) geld. Zo groeit het gasthuis uit tot een centrum van goede werken waar niet alleen gehuisvest, maar ook gevoed, gekleed en getroost wordt. Het zal één van de belangrijkste Utrechtse gasthuizen worden en het enige gasthuis in Nederland dat onafgebroken de eeuwen trotseert.

Rondleiding en tentoonstelling over zes en halve eeuw Bartholomeus Gasthuis

Iedere zondag is er om 11.00 uur een rondleiding met een gids van 1,5 uur. 
Deelname: € 4,95 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden? Dat kan tot donderdag 16.00 uur (voorafgaand aan de eerstvolgende zondag) via teamwelzijn@bartholomeusgasthuis.nl. 

Op alle overige dagen tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u de tentoonstelling (gratis) zelf bezoeken. U kunt dan echter niet in alle zalen, omdat deze verhuurd worden en hier activiteiten plaatsvinden. Ook de Regentenzaal is dan gesloten. Rondleiding voor groepen (10 –  15 personen) op overige dagen mogelijk in overleg via E: reserveringen@bartholomeusgasthuis.nl

Download de app

Wilt u een voorproefje van de tentoonstelling 'Van Armenpot tot Zorgprofiel'?

Dan kunt u de IZI-travel app downloaden op uw smartfone of tablet met de hiernaast afgebeeld CQ code of via de app store. Wij raden u aan de app voor uw bezoek thuis te downloaden.
U kunt ook kijken op www.izi-TRAVEL.

qr_code_2.png